Läser in...
För att bli en bra förare måste du känna till vilka faktorer och krafter som påverkar mopedens köregenskaper. Du måste även veta hur man manövrerar en moped på ett säkert sätt samt ha en viss kännedom om hur en moped är uppbyggd och fungerar.
Innan du får ditt AM-körkort och får börja köra moped självständigt behöver du ha ett körkortstillstånd, ha gått den obligatoriska mopedutbildningen hos en behörig utbildare och ha klarat kunskapsprovet (teoriprovet) för moped. Du behöver alltså inte göra något körprov.
Vår app kommer att lära dig allt du behöver kunna för att klara provet och vägleda dig hela vägen till ditt körkort!
Det första steget mot ditt körkort är att skaffa ett körkortstillstånd. Körkortstillståndet utfärdas av Transportstyrelsen och är giltigt i 5 år.
Transportstyrelsen beviljar dig körkortstillstånd om du anses lämplig som förare med hänsyn till dina personliga och medicinska förhållanden. Transportstyrelsen kan också återkalla ditt körkortstillstånd, exempelvis om du trimmar din moped eller begår något annat trafikbrott som leder till att du får ditt AM-körkort återkallat.
Körkortstillståndet gäller även för A- och B-körkort. Du behöver alltså inte ansöka om ett nytt körkortstillstånd om du vill börja övningsköra med bil eller motorcykel ett par år efter att du har tagit AM-körkort.
Det första steget mot ditt körkort är att skaffa ett körkortstillstånd
Det andra steget är att gå den obligatoriska mopedutbildningen hos en behörig utbildare. Utbildningen består av både teori och praktiska delar, inklusive övningskörning med tvåhjulig moped. För att få göra de praktiska delarna ska du ha fyllt 14 år och 9 månader och ha ett körkortstillstånd. Observera att det inte är tillåtet att övningsköra privat utan endast hos utbildaren.
Utbildningen är minst tolv timmar lång, varav minst fyra timmar består av praktisk träning. Beroende på hur du klarar de teoretiska och praktiska momenten kan utbildningen bli längre. Utbildningen blir enklare, roligare och mer givande om du kommer väl förberedd och har mycket teoretiska förkunskaper. Se därför till att lära dig så mycket som möjligt redan innan du går utbildningen.
När utbildaren bedömer att du har uppnått kursplanens mål och har rapporterat att du har gått utbildningen till Transportstyrelsen så kan du boka kunskapsprovet. Utbildningen är giltig i 5 år.
De praktiska delarna av utbildningen brukar innefatta övningskörning på en körgård och därefter i trafik
Det tredje och sista steget innan du får ditt körkort är att bli godkänd på kunskapsprovet. För att få göra kunskapsprovet ska du ha fyllt 15 år. Genom kunskapsprovet ska du visa att du har de kunskaper som krävs för att köra med gott omdöme i trafiken.
Kunskapsprovet består av totalt 70 frågor, varav 5 frågor är testfrågor som inte räknas in i ditt provresultat. För att bli godkänd måste du svara rätt på 52 av de 65 frågorna som ingår i provet. Provtiden är 50 minuter.
När du har blivit godkänt på kunskapsprovet får du börja köra moped självständigt! AM-körkort ger dig rätt att köra följande fordon:
Själva körkortet skickas till ett postombud, men du får börja köra redan innan du har hämtat ut det så länge du har annan godkänd legitimation med dig. Tänk på att köra extra försiktigt i början. När du precis har fått ditt körkort har du ju trots allt bara övningskört några timmar och har därför inte så mycket erfarenhet av att köra i trafik.
Till skillnad från körkort med andra behörigheter så är det ingen prövotid på AM-körkort. Detta innebär att du inte behöver göra om kunskapsprovet om ditt AM-körkort återkallas. Det är viktigt att förstå att det här inte betyder att du kan köra hur du vill utan konsekvenser. Precis som alla andra förare riskerar du att få böter eller fängelse samt att få ditt körkort återkallat om du begår ett trafikbrott.
Det är ingen prövotid på AM-körkort
Om du kör för fort, trimmar din moped eller begår något annat trafikbrott riskerar du att få böter eller fängelse samt att få ditt körkort återkallat av Transportstyrelsen. Den som får sitt körkort återkallat får inte köra under spärrtiden, alltså tiden då körkortet är återkallat.
Den som får sitt körkort återkallat på grund av rattfylleri, grov vårdslöshet i trafik, opålitlig i nykterhetshänseende eller något annat allvarligt brott än trafikbrott måste alltid ansöka om ett nytt körkortstillstånd.
Den som får sitt AM-körkort återkallat kan få svårare att få körkortstillstånd för bil och motorcykel.
Transportstyrelsen kan återkalla ditt körkort om du begår ett trafikbrott
Trafikbrott som kan leda till återkallat körkort
Även andra allvarligare brott, exempelvis grov misshandel och narkotikabrott kan leda till att ditt körkort återkallas.
Från det att man fyller 15 år är man straffmyndig och kan dömas för de brott man begår. Unga kan under vissa förutsättningar dömas till ungdomsvård, till ungdomstjänst (samtal hos en socialsekreterare och 20-150 timmar oavlönat arbete) eller till sluten ungdomsvård i stället för till fängelse. Unga kan också dömas till andra straff, till exempel böter och villkorlig dom.
Från det att man fyller 15 år till det att man fyller 21 år får man ett lindrigare straff än vuxna. Ju äldre man blir desto mer liknar straffen de som vuxna får.
Den som döms till ungdomstjänst får jobba oavlönat på exempelvis ett kafé eller en restaurang