Läser in...
En moped är ett motorfordon på två, tre eller fyra hjul. En moped kan alltså se ut på många olika sätt. Den vanligaste typen av moped är tvåhjuliga automatväxlade skotrar. Det finns också andra typer av tvåhjuliga mopeder som ser ut mer som motorcyklar, dessa är vanligtvis manuellt växlade och gjorda för att klara lite svårare terräng.
Mopeder behöver vanligtvis inte kontrollbesiktas och du behöver inte heller betala någon fordonsskatt för din moped.
Tvåhjuliga automatväxlade skotrar är den vanligaste typen av moped
Mopeder delas in i två klasser, moped klass 1 (kallas ofta EU-moped) och moped klass 2. Reglerna för dessa klasser gäller alla mopeder, oavsett om de har två, tre eller fyra hjul. AM-körkort ger dig rätt att köra båda klasserna.
Mopeder klass 1 får köras i högst 45 km/h. Om mopeden drivs av en förbränningsmotor får slagvolymen vara högst 50 kubikcentimeter. Nettoeffekten får inte överstiga 4 kilowatt. Vissa fyrhjuliga mopeder får dock ha en nettoeffekt på högst 6 kilowatt.
Mopeder klass 1 måste vara registrerade och ha registreringsskylt baktill samt vara trafikförsäkrade för att få köras.
Placering
Moped klass 1 ska köras på vägrenen i första hand och på körbanan i andra hand. Moped klass 1 får inte köras i körfält för fordon i linjetrafik, i cykelfält, på cykelbanor eller på motorvägar eller motortrafikleder.
Ett cykelfält är ett körfält på en väg som bara cyklister och mopedister klass 2 får använda. En cykelbana är en fristående eller avskild väg för cyklister och mopedister klass 2.
Moped klass 1 ska köras på vägrenen i första hand
Parkering
Moped klass 1 måste du parkera enligt samma regler som för bil. Du får alltså inte parkera en moped klass 1 på exempelvis gång- eller cykelbanor.
Tvåhjulig moped klass 1 får också parkeras på parkeringsplatser med tilläggstavlan Motorcykel.
Passagerare
Det är tillåtet att skjutsa högst en passagerare på moped klass 1 om mopeden är besiktigad och godkänd för passagerare. Det står i mopedens registreringsbevis om den är godkänd för passagerare.
Även passageraren måste bära hjälm.
En moped som är godkänd för passagerare har alltid handtag och fotpinnar eller fotstöd
Mopeder klass 2 får köras i högst 25 km/h. Om mopeden drivs av en förbränningsmotor får slagvolymen vara högst 50 kubikcentimeter. Nettoeffekten får inte överstiga 1 kilowatt.
Mopeder klass 2 måste vara trafikförsäkrade för att få köras.
Placering
Moped klass 2 ska köras på cykelbanan i första hand, på vägrenen i andra hand och på körbanan i tredje hand. Moped klass 2 får även köras i cykelfältet eller i körfältet för fordon i linjetrafik om körfältet ligger till höger i färdriktningen. Moped klass 2 får inte köras på motorvägar eller motortrafikleder.
Moped klass 2 ska köras på cykelbanan i första hand
Parkering
Moped klass 2 får du parkera enligt samma regler som för cykel.
Oavsett klass måste du använda en godkänd skyddshjälm när du kör moped.
Om du kör tre- eller fyrhjulig moped med karosseri (skyddshölje med tak, dörrar, rutor etc), exempelvis en mopedbil, behöver du inte använda hjälm om du istället använder bilbälte.
Du måste alltid använda hjälm när du kör tvåhjulig moped, tänk på att hjälmen ska vara knäppt under hakan
Det finns olika typer av tre- och fyrhjuliga mopeder, både med och utan karosseri. Exempelvis fyrhjuliga terrängmopeder (ATV) och så kallade mopedbilar som ser ut som små personbilar. Mopedbilen har vuxit snabbt i popularitet på senare år och blir allt vanligare på vägarna.
Tre- och fyrhjuliga mopeder klass 1 måste ha en orangeröd triangelformad LGF-skylt baktill för att få köras. LGF står för "långsamtgående fordon".
Mopedbilar är helt enkelt fyrhjuliga mopeder med karosseri. Mopedbilar ger bättre skydd och komfort än en vanlig tvåhjulig moped, men är givetvis också mycket dyrare i inköp och underhåll.
Mopedbilars vikt i körklart skick får inte överstiga 425 kg. Nettoeffekten hos mopedbilar klass 1 får inte överstiga 6 kilowatt, vilket är högre än för övriga mopeder klass 1.
Tänk på att du under den praktiska utbildningen endast får övningsköra med tvåhjulig moped. Om du ska köra mopedbil efter att du har tagit AM-körkort har du alltså inte fått öva på att manövrera ett sådant fordon. Det kan därför vara en bra idé att "övningsköra" några gånger med en förälder innan du kör självständigt.
När du kör mopedbil behöver du inte använda hjälm, förutsatt att du använder bilbälte istället